Tanpa Tajuk 2 :: Sonnet 18 by William Shakespearse

by - 4:38 PM


Waktu : 4.43pm, 14 Rabiulakhir 1429H, 21th April 08


Segala puji hanya bagi ALLAH, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarga baginda dan para sahabat.

Sebenarnya entry ini telah di edit. Harap yang telah membaca yang sebelumnya (yang sememangnya jauh berbeza) dan akh taqeyyabella yang telah meng'tag' saya tak kisah ya.


SONNET 18 dan William Shakespeare's

Kebetulan, batch SPM tahun 2001 merupakan kumpulan pertama yang perlu mengambil sastera melayu dan Inggeris. Di sini lah saya belajar tentang kesusasteraan English dan Sonnet 18.

Jadi sebagai mengambil mood Shakespeare's dan kesusasteraan Inggeris, saya hidangkan kalian dengan poem 'Sonnet 18'. Boleh dengar penyampaiannya di sini.


Shall I compare thee to a summer's day?
Thou art more lovely and more temperate:
Rough winds do shake the darling buds of May,
And summer's lease hath all too short a date:
Sometime too hot the eye of heaven shines,
And often is his gold complexion dimm'd;
And every fair from fair sometime declines,
By chance or nature's changing course untrimm'd;
But thy eternal summer shall not fade
Nor lose possession of that fair thou owest;
Nor shall Death brag thou wander'st in his shade,
When in eternal lines to time thou growest:
So long as men can breathe or eyes can see,
So long lives this and this gives life to thee.

You May Also Like

5 komen

  1. Terima kasih kepada sahabat saya Nur Fadhilah yang sudi melaksanakan tugas ini.

    Ketika saya melaksanakan tugas ini saya seakan-akan diajak untuk melihat lebih lama ke cermin yang memantulkan wajah saya. Ya memang kita tidak mampu menilai diri, kalau pun dapat pastinya penilaiannya akan berat sebelah kerana kita sentiasa di pihak diri kita sendiri.

    Untuk 1-6 : no comment

    7 : Betul ke!? Camne keje kat STUDIO kalau tak de music?

    8 : Wah.. Tak sangka!

    Sama-samalah kita renungkan hikmah di sebalik tugas ini..

    Jazakillah khairan katsiran..

    ReplyDelete
  2. Salam. Kalau minat Kitaro, cuba dengar Yanni. Percayalah! Eh tapi saya macam takde aje kena ambil sastera Melayu dan Inggeris. Betui ka kena?

    ReplyDelete
  3. akh taqeyyabella...betul rasanya..kalau takda muzik sy cepat mengantuk..kalau di studio biasanya dengar hp..kadang2 dengar lagu dr laptop...takpun, bukak je blog ni, sy pinjam headphone kawan...senang je kan..eheheh..apapun, moga ada hikmahnya

    akh tawel sensei...
    eh, maaf, saya ambil SPM 2001, 1st batch yang wajib ambil sastera Melayu dan Inggeris... silap tulis..

    erm, yanni tu tak pernah dgr pun..

    ReplyDelete
  4. Salam...
    Entry sblm edit sempat baca, cuma tak sempat komen je. :)

    ReplyDelete
  5. Saya pun peminat gaya bahasa dan susunan kata-kata manis Sonnet ni. Memang cantik terutama siapa yang faham huraian setiap baris. Tapi kalau tak silap saya ada pernah terbaca somewhere, yang sonnet ini ditujukan kepada lelaki bukannya perempuan:)

    ReplyDelete

Komen. Terima kasih.